Будь - яке мистецтво є наслідуванням природи

Дотики інтуїції

Психоневролог (психіатр), лікар ФРМ, кандидат медичних наук, заступник директора-медичний директор
7 Вересня 2017
3118

Сніги метуть. У вікнах біле мрево.
Антени ловлять клаптики новин.
На білий вальс запрошую дерева,
на білий вальс вітрів і хуртовин.

Хай буде сніг, і музика, і вечір.
Хай серце серцю сплачує борги.
О покладіть гілки мені на плечі,
з мого життя пострушуйте сніги!

Я вас люблю за те, що ви дерева.
Що ви прийшли до мене, що ви тут.
Зима стоїть, скляна і перкалева.
Метуть сніги. Сніги метуть, метуть…

Ліна Костенко

Інтуїція - здатність розуміти те, що відбувається миттєво і поза свідомого контролю, не вдаючись до усвідомленим умовиводів й міркування.

У зовсім новій ситуації мислення спочатку протікає в розгорнутій і усвідомленій формі, міркування. Освоюючи ситуацію, повторюючись раз за разом, міркування стають більш стислими і менш усвідомленими. Якщо таке внутрішнє міркування зовсім стисло, вже несвідомо і протікає без напруження, легко, на тлі звичного розслаблення, частіше людина говорить вже не замислюючись, іноді вагаючись призвести проміжні ланки міркування і посилаючись просто на інтуїцію. Тобто - вже несвідомо засвоєний досвід.

В своїй книзі Є. Л. Фейнберг запропонував розрізняти інтуїцію-здогадку (породження гіпотез) від інтуїції – прямого розсуду істини, яке не потребує формально-логічних доказів. Прикладом інтуїції останнього типу може бути заключення вченого про достатню кількість експериментів або висновок судді про достатність об`єктивних доказів звинувачень. Нагадаємо, що закон вимагає від судді виносити вирок згідно «внутрішньому переконанню», а не якійсь до цього приписаній кількості доказів. Не випадково в законі поряд з дискусією присутній інтуїтивний «дух». В ґенезі двох різновидів інтуїції є дещо принципово загальне, а саме: дефіцит інформації, необхідної й достатньої для логічного досконалого заключення. В першому випадку (інтуїція-здогадка) цієї інформації ще немає, її необхідно знайти в ході перевірки виниклого припущення. У випадку з інтуїцією – прямим розглядом істини отримати таку інформацію взагалі неможливо, яку б кількість експериментів не виконав би вчений та яку б кількість доказів не зібрав би суддя. Для нас важливим є те, що приклад з інтуїцією, - розсуд істини ще раз виправдовує термін «надсвідомість». Дійсно, дискутивне мислення постачає матеріал для прийняття рішення, пропонує свідомості реєстр формалізованих доказів, але остаточне рішення на рівні інтуїції й формалізовано бути не може.

Окрема розмова йде про містичну інтуїцію як ірраціонального процесу. Містична інтуїція розуміється деякими як знання, отримані від Вищих сил, раціональна ж інтуїція ґрунтується на досвіді і протиставляється міркуванню, розгорненому дискутивному мисленню. Люди, для яких приваблива містика, допускають наявність в світі Вищих сил і можливість контакту з ними. Для них інтуїція - це проникнення в особливий простір, де раптом перед ними можуть відкритися всі загадки світу і відкриє свої завіси майбутнє. Вони знають, що якщо увійти в особливий стан внутрішньої тиші і довго до себе прислухатися, можна зрозуміти, йти на співбесіду сьогодні або завтра, коли дзвонить подруга і на який авіарейс треба брати квиток, щоб не потрапити в катастрофу. На відміну від раціональної інтуїції, яка заснована на досвіді і має свої межі, містична інтуїція виходить за рамки будь-яких обмежень, їй доступно все. Відмінність між цими видами просте: якщо передбачення в будь-яких розумних рамках, це раціональна інтуїція. Якщо передбачення за межами кордонів реальності - містична.

Схильність вірити в містику і містичну інтуїцію наукових підтверджень не має, але по-людськи зрозуміла. У ситуації, коли достатніх даних для прийняття рішення немає, і потрібно розраховувати ризики, відкрито беручи повну відповідальність особисто на себе, деяким людям потрібен пом'якшує відповідальність буфер: «підказка інтуїції». Чим менш впевнений у собі людина, чим важче йому (або їй) прийняти рішення, тим частіше людина звертається не до своєї голови, а до підказок інтуїції. В давнину люди, що володіли добре розвиненою інтуїцією, часто ставали жрецями і вождями. Шосте почуття попереджало їх про небезпеку, допомагаючи вижити. До речі, давно помічено, що на літаки, які терплять крах, продається набагато менше квитків, ніж на вдалі авіарейси.

Як пише Данієль Канеман, психолог, лауреат Нобелівської премії з економіки, «Психологія точної інтуїції не містить ніякої магії». Мабуть, краще за всіх її коротко описав Герберт Саймон, який, досліджуючи процес мислення гросмейстерів, показав, що після тисяч годин занять шахісти інакше бачать фігури на дошці. Саймон, роздратований приписуванням надприродних властивостей інтуїції експертів, одного разу зауважив: «Ситуація дала підказку, підказка дала експерту доступ до інформації, що зберігається в пам'яті, а інформація дала відповідь. Інтуїція - це не що інше, як впізнавання».

При цьому інтуїція - не тільки досвід і професіоналізм, не тільки згорнуте дискурсивне мислення. Оперуючи картинками і образами, можна швидко знаходити рішення, що виходить за рамки звичайного логічного міркування, і це називають інтуїцією також. Людина з розвиненим сценарним мисленням, просто дивлячись на ситуацію і представляючи її можливі розвороти, знає заздалегідь: "Так піде, а так немає". Якщо людина розвинула в собі образне та сценарне мислення, тим більше розвинула емпатичні здібності, в оточенні людей вона нерідко справляє враження мага.

Ще Сократ зізнавався, що його по життю веде якийсь внутрішній голос, який підказує йому вірні рішення і утримує від неправильних вчинків. Теорій про те, що ж таке інтуїція, існує безліч. Буддисти стверджують, що це - космічний розум, з яким можна поспілкуватися, впавши в стан трансу.

Послідовник Фрейда Карл Юнг висунув теорію про колективну несвідомість:  «архіві», в якому зберігається досвід людства і звідки ми черпаємо необхідну інформацію. Сучасні психологи вважають за краще не вдаватися в езотеричні тонкощі.

Там, де в нашому мозку є прогалини в знаннях, інтуїція не спрацює. Згадаймо Архімеда, Ньютона і Ейнштейна. Їх інтуїція зреагувала не просто так. Їй допоміг величезний запас знань і досвіду, придбаних цими вченими. А їх розум, перебравши купу інформації, видав те рішення, яке стало очевидним. Але навряд чи чуття допомогло б їм у інших питаннях. Наприклад, без спеціальних знань і досвіду в питанні лагодження водопроводу інтуїція Ейнштейна не виглядала б такою геніальною.

Інтуїцію, якщо це не ірраціональний процес, а просто згорнуте міркування, цілком можна розвивати. Вона більш розвинена у фахівців (досвід), людей з творчим мисленням та фізично розкутих, емпатів.

Творчих людей часто опромінюють геніальні ідеї, і це неспроста. Справа в тому, що ділянки мозку, відповідальні за креативність, уяву, емоції та інтуїцію, розташовуються в одній і тій ж самій півкулі - правій. Дітей часто називають інтуїтами, мовляв, у них підсвідомість працює набагато краще, ніж у дорослих. Це й справді так: дитина, на відміну від дорослого, не аналізує ситуацію, діючи спонтанно. І часто виявляється правою. З роками оточення привчає дитину: перш ніж щось зробити, все обміркуй, а краще прорахуй на калькуляторі. Розвиваючи логічне мислення, ми все частіше забуваємо прислухатися до свого внутрішнього голосу. Але можна бути інтуїтом та водночас логіком. Наприклад, знаменитий шахіст Гаррі Каспаров упевнений: перемагати на турнірах йому частенько допомагала саме інтуїція.

Виходячи з цього ми робимо висновок, що інтуїція - це ознака зверхсвідомих процесів людської психіки, що пропонує варіант вирішення питання для свідомості, яка працює на основі накопиченого в підсвідомості досвіду протягом всього життя.

Nodus

Деякі джерела та посилання:

  1. http://psychologis.com.ua/
  2. http://www.esc.lviv.ua/
  3. http://ehow.com.ua/
  4. http://themindsjournalposts.tumblr.com/
  5. Е.Л. Фейнберг «Две культуры. Интуиция и логика в искусстве и науке.»



Останнi статтi

Блогери

Олена Федорівна Майданник
Психоневролог (психіатр), лікар ФРМ, кандидат медичних наук, заступник директора-медичний директор


Олександр Васильович Кулик
Заслужений лікар України, доктор медичних наук, нейрохірург вищої категорії, лікар функціональної діагностики, лікар ФРМ, директор центру

Категорії
Донині в Нодусі діє Благодійний проект реабілітаційного лікування поранених в зоні АТО військовослужбовців та добровольців
Постковідна
нейропсихологічна реабілітація
УВАГА!
Відвідувачам та пацієнтам!