Будь - яке мистецтво є наслідуванням природи
В Броварах рятують поранених бійців АТО (ВІДЕО)

В Броварах рятують поранених бійців АТО (ВІДЕО)

Заслужений лікар України, доктор медичних наук, нейрохірург вищої категорії, лікар функціональної діагностики, лікар ФРМ, директор центру
15 Листопада 2015
1023

Україна продовжує пожинати плоди неоголошеної війни на Донбасі. Слідом за примарним перемир'ям і очевидною побудовою нового Придністров'я в Донецькій і Луганській областях, ще більш помітними стають результати кривавого конфлікту - покалічені тіла і душі українських бійців.
Тільки за офіційними даними Міністерства оборони, за півтора року проведення антитерористичної операції було поранено більше 5 тис. військових. У цю цифру не включені сотні добровольців, немає в ній і тих, про кого ми вам розповімо. Ми зібрали кілька історій бійців, які пережили важкі поранення, зараз знаходяться між небом і землею, але, незважаючи ні на що, продовжують свою особисту боротьбу за життя - правда, вже не на війні, а в лікарняній палаті.

Бажання жити

У коридорі клініки "Нодус", яка знаходиться в Броварах під Києвом, сидить літня жінка. Дрібними кроками вона йде в одну з лікарняних палат. Це мама тяжкопораненого бійця "Правого сектора" Романа Кубишкіна, якому 22 січня в селищі Піски, під донецьким аеропортом, в буквальному сенсі слова осколком від міни знесло півголови.

"Таким, як Рома, - розповідає волонтер Ксенія Негрей, - не дають шансів вижити. Від нього відмовилися лікарі в дніпропетровській лікарні ім. Мечникова, і зі словами" ми зробили все, що могли ", його передали до Києва. У Роми немає більше 50% мозку, витекло багато мозкової рідини, так що тепер нейрохірурги "Нодуса" борються за кожну клітину мозку, але жити повноцінним життям Рома, на жаль, вже ніколи не зможе ".

У АТО Кубишкін воював у складі "Правого сектора".
За словами Ксенії, зараз долею Роми, зокрема, займається його бойовий товариш і тезка Роман Чередниченко. З колишньою дружиною і 11-річним сином Кубишкін давно не живе, а його старенька мама сама себе ледве обслуговує, не кажучи вже про догляд за тяжкопораненим сином.
Зараз Роман Чередниченко щодня їздить в "Нодус", розмовляє зі своїм другом, вивозить його, майже безрухового на прогулянки, збирає всі можливі кошти на лікування товариша і просто вірить, що коли-небудь Рома зможе йому відповісти.

"Коли мене знайшов Роман Чередниченко, я лежала на збереженні на дев'ятому місяці вагітності. Він шукав волонтерів, які могли б підказати, як правильно діяти, куди везти Кубишкіна. Ми об'єдналися і відправили Рому в єдину клініку, де приймають таких, як він. Мама Кубишкіна намагається якомога частіше приїжджати до сина, але ми розуміємо, що Ромі завжди буде потрібен спеціальний медичний догляд, з яким, навряд чи, впорається літня жінка ", - розповідає Негрей.
Нейрохірурги стверджують, що ми використовуємо свій мозок всього на 5%, тому Негрей і Чередниченко вірять, що Рома зможе сидіти в інвалідному кріслі, а після того, як йому зроблять спеціальну операцію на горлі, він навіть зможе говорити.

"Рома Кубишкін дуже хоче жити. Зараз він очима реагує на відвідувачів, лікарі розробляють його руки і ноги. Раніше, до речі, нам говорили, що у Роми буде працювати тільки права сторона, але найгірші прогнози не збулися, і зараз у нього працюють ліві і нога, і рука ", - продовжує Негрей.
У таких ситуаціях, за словами волонтера, дивуєшся не тільки силі духу тяжкопоранених бійців, але і таким загальнолюдським поняттям, як дружба і співчуття. Рома Кубишкін, незважаючи на підтримку, ніколи не зможе ходити і жити повноцінним життям, він так і залишиться між небом і землею. Плюс до всього, історія Кубишкіна затьмарюється ще й тим, що таким, як він, добровольцям батальйонів на кшталт "Правого сектора", держава не надає ніякої допомоги: життя Роми підтримує віра близьких у нього і кошти, передані важкого бійцеві від волонтерів та небайдужих людей.

Довели лікарі

"Скільки від підвіконня до землі?" - Запитав у лікаря 11-й лікарні Дніпропетровська 24-річний боєць "Правого сектора" Артур Гальцов. Через секунду він почує відповідь: "Не знаю". А ще через пару хвилин Артур вистрибне з третього поверху і на довгі місяці опиниться між життям і смертю.
З багатьма переломами кінцівок, переломом основи черепа і кривавими гематомами після падіння Артура переведуть в реанімацію 4-ї лікарні Дніпропетровська. Там лікарі, м'яко кажучи, вирішать не боротися за життя хлопця: вони скажуть батькам Гальцова, щоб готували труну, і за пару місяців доведуть Артура до ваги в 37 кг при зрості 180 см.
Волонтери, які перевезуть важкого пацієнта до Києва, запевняють, що ніколи не бачили такої занедбаності. Додатково до жахливої ​​втрати ваги, у Гальцова були кошмарні пролежні: хлопця ніхто не перевертав і не мив, так що через гнилі рани можна було побачити тазову кістку. Халатні лікарі навіть не подбали про те, щоб періодично міняти спеціальну трубку в носоглотці хворого, що теж призвело до серйозного загноєння.
Артур Гальцов до поранення. Фото надане Ксенією Негрей
Як і Роман Кубишкін, сейчас Артур знаходиться в клініці "Нодус" під Києвом. Лікарі дають йому набагато більше шансів вижити і бути повноцінною людиною, але кажуть: від історії Гальцова у жилах холоне кров. Він, ровесник незалежності, підтримував Майдан і воював за цілісність України у складі "Правого сектора" в найгарячіших точках Донбасу. Якось у селищі Водяне, що поблизу донецького аеропорту, на бойовому завданні друзі Артура підірвалися на розтяжці. Він збирав руками шматки їхніх тіл, і вже тоді, напевно, розумів, що нормально жити після події вже не вийде. Після трагедії командування батальйону дало Артуру відпустку, він приїхав до Дніпропетровська, ліг у лікарню, щоб підлікувати старі проблеми зі шлунком, а після збирався в столицю в школу снайперів. Проте доля розпорядилася зовсім не так, як хотів хлопець.
Після поранення при зрості 180 см Гальцов важив 37 кг.

За словами друзів Гальцова, одного разу в дніпропетровській лікарні №11, де Артур у відпустці лежав у відділення гастроентерології, санітарки попросили його перенести кілька трупів померлих хворих. Хлопець не відмовив медпрацівникам, але потім купив в найближчому кіоску спиртне, неабияк напився і, повернувшись у відділення, викинувся з вікна третього поверху.

Майже завжди після трагедії Гальцов був у свідомості: він розумів, що вижив після падіння, бачив, як халатно до нього ставилися в реанімації 4-ї лікарні Дніпропетровська, хотів сказати, що шкодує, але не міг.

В "Нодусі" хлопцю дають непогані шанси. Лікарі кажуть, що з часом Артур зможе повернутися до нормального життя, але для цього знадобиться ще не один місяць складної і дорогої реабілітації.
"Незважаючи ні на що, Гальцов - дуже сильний хлопець, ми віримо в кращі прогнози і будемо робити все, щоб він почав нормально говорити і впевнено встав на ноги", - говорить Негрей.

"В Україні для них немає реабілітаційних центрів для важких бійців"

Крім клініки "Нодус" під Києвом, важкі бійці, які знаходяться між небом і землею, борються за свої життя у військовому госпіталі в столиці, в госпіталях і лікарнях Вінниці, Львова, Дніпропетровська та Харкова. У більшості з них є небайдужі родичі та друзі, які готові виходжувати хлопців навіть, якщо вони назавжди залишаться у вегетативному стані. Однак бiйцям, таких як Романа Кубишкіна, фактично, нікуди виписуватися. За словами волонтера Ксенії Негрей, в Україні немає спеціалізованих центрів реабілітації, де могли б допомагати таким, як Артур і Рома.

"Зараз лікарі" Нодуса "роблять все можливе, щоб допомогти Ромі Кубишкіну. Ми чекаємо операцію, після якої Рома зможе говорити, чекаємо, коли він упевнено буде сидіти в інвалідному кріслі. Що робити далі, поки не знаємо. Будемо шукати спеціальний центр, якого в Україні для таких, як Рома, ще не побудували ", - підсумувала Негрей.

Бажаючі допомогти Роману Кубишкіним і Артуру Гальцову можуть писати волонтеру Ксенії Негрей в Фейсбук або звертатися в соцмережі до бойового товариша Кубишкіна Роману Чередниченко.
Також можна допомагати матеріально.
Реквізити допомоги для Романа Кубишкіна:
ТОВ "Науково-практичний центр нейрореабілітації" Нодус ", ЄДРПОУ 36107332, валюта UAH, рахунок 26005354253303 ПАТ" Укрсиббанк ", МФО 351005. Призначення платежу: благодійна допомога пацієнту Кубишкіним Роману.
Карта ПриватБанка: 4149 4978 2662 2203 Базилюк Олег Валерійович (ще один побратим Романа Кубишкіна).
Реквізити допомоги для Артура Гальцова:
ТОВ "Науково-практичний центр нейрореабілітаціі" Нодус ", ЄДРПОУ 36107332, р \ р 26006354253302 в Банк АТ" Укрсиббанк ", МФО 351005. Призначення платежу: надання медичних послуг пац. Гальцов Артур.
Карта ПриватБанка: 5211 5374 5035 2179 Негрей Сергій Миколайович (волонтер, чоловік Ксенії Негрей).
Або приносити допомогу безпосередньо в клініку "Нодус" (м.Бровари, Київська область, вулиця Кирпоноса, 7-А). Для відновлення і набору ваги Артуру і Ромі необхідні такі продукти, як червона ікра, дієтичне м'ясо, наприклад кролика, м'ясо качки, морська риба.




Останнi статтi

Блогери

Олена Федорівна Майданник
Психоневролог (психіатр), лікар ФРМ, кандидат медичних наук, заступник директора-медичний директор


Олександр Васильович Кулик
Заслужений лікар України, доктор медичних наук, нейрохірург вищої категорії, лікар функціональної діагностики, лікар ФРМ, директор центру

Категорії
Донині в Нодусі діє Благодійний проект реабілітаційного лікування поранених в зоні АТО військовослужбовців та добровольців
Постковідна
нейропсихологічна реабілітація
УВАГА!
Відвідувачам та пацієнтам!