Будь - яке мистецтво є наслідуванням природи
Керівника броварського штабу протидії Covid-19 Олександра Кулика нагородять Орденом Ярослава Мудрого

Керівника броварського штабу протидії Covid-19 Олександра Кулика нагородять Орденом Ярослава Мудрого

26.05.2020

Подання на нагородження керівника міського штабу по боротьбі з Covid-19 та організатора медичного містечка в Броварах Олександра Кулика Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня зробила рада директорів міста Бровари. Клопотання порушено перед Київською обласною державною адміністрацією за вагомий особистий внесок у виконанні робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації, спричиненої коронавірусом.

Рішенням виконкому від 26 травня 2020 року порушено клопотання про нагородження заслуженого лікаря України, доктора медичних наук, нейрохірурга вищої категорії, лікаря функціональної діагностики Олександра Кулика. До подій навколо епідемії в місті про нього було відомо, переважно, як керівника приватної клініки «Медичний центр «Нодус». Саме ця клініка надавала медичну допомогу учасникам АТО, у тому числі, і на умовах благодійності. Але з початком епідемії та під час загальної розгубленості в Броварах утворився штаб по боротьбі з Covid-19, а Олександр Кулик його очолив.

Головним напрямком роботи штабу була організація роботи медичного сортувального містечка на території броварської лікарні. Медичне містечко розпочало свою роботу з 30.03.2020 р. і протягом двох місяців на офіційній сторінці штабу протидії Covid-19 наводило численну статистику відносно роботи як лікарні так самого мед містечка.


Олександр Кулик доповідав депутатам під час сесії 28.04.2020р.

Підсумки роботи медмістечка

Зокрема, протягом 2-х місяців роботи маємо такі показники.

  • Понад 100 тис людей пройшло через КПП медичного містечка
  • Всього в медичному містечку працювало 40-46 волонтерів
  • Проведено дезінфекцію та знезараження 3601 автомобіля, з них 2283 карет швидкої допомоги
  • Щоденну обробку одягу та взуття проводили 1206 лікарям та медперсоналу
  • Через ургентний «червоний» коридор було проведено 542 пацієнта за підозрою на коронавірус
  • За весь час роботи містечка жоден волонтер не захворів – відносно них проводилася регламентне ПЛР-тестування
  • Всього протягом епідемії в м. Бровари захворіло 40 осіб і ще 66 – у Броварському районі
  • Також виконаний великий обсяг господарських робіт на території лікарні: від вивозу будівельних відходів до відновлення паркану підприємства.

Свої особисті підсумки 2-х місяців роботи мед містечка Олександр Кулик виклав у розлогому допису на своєї ФБ-сторінці. Там керівник медичного сортувального містечка пише не лише про підсумки роботи, але й розмірковує про «тектонічний розлом між приватною та державною медициною». Також він детально описує реальний стан «державно-комунальної медицини» та розчарування через численні порушення санітарно-епідеміологічних норм лікарями та медперсоналом лікарні, у тому числі інфекційного відділення.

«Уявіть лікарню, де менш ніж за два місяці карантину зареєстровано 814 порушень санітарно-протиепідемічних заходів медиками. Притому, що найбільше порушень, в тому числі і досить грубих, спричинено працівниками саме інфекційного відділення. Як наслідок, 5 працівників інфекційного відділення інфікувалися і захворіли, причому що це сталося в період найбільшого масового саботажу введених комплексних карантинних заходів на території даної установи, незважаючи, навіть на те, що в реальності директор установи зробив все можливе, аби засобами індивідуального захисту ці працівники були забезпечені.

Уявіть лікарню, де досі не завершено жодне епідеміологічне розслідування випадків інфікування медичних працівників, а ті хто доведено (фото-відеофісовані) були в контакті з хворими на COVID-19 з грубим порушенням наказів МОЗ про використання засобів індивідуального захисту, досі ходять на роботу і додому».

Не секрет, що відношення між персоналом лікарні та волонтерами мед містечка були напруженими на початку роботи містечка. Хоча згодом, після кількох днів не сприйняття «нововведень», ситуація покращилася, і все увійшло в стан «робочого процесу». Проте деякі зміни таки відбулися: до епідемії медичний центр «Нодус» орендував в лікарні частину приміщень, але під час епідемії повністю переїхав в інше приміщення. Відремонтовані приміщення та навіть частина обладнання залишилися у розпорядженні лікарні.

Обґрунтування подання на нагороду

З рішення виконкому зрозуміло, що ініціатором представлення до нагороди став генеральний директор АТ «БРОТЕП-ЕКО» Михайло Гришук. Він надав нам короткий коментар, в якому перелічив вже відомі досягнення медично-сортувального містечка, головним з яких вважає зменшення навантаження на лікарню. Також він повідомив, що знає Олександра Кулика вже 5 років як професіонала у своєї справі, якій успішно вилікував члена родини, та як «просту, відкриту людину».

Під час засідання виконкому міський голова Ігор Сапожко повідомив, що клопотання про нагороду приймається з урахуванням протоколу засідання останньої Ради директорів. Міський голова нагадав, що ще на початку епідемії він звернувся за допомогою до бізнесу, і місто отримало таку допомогу. Раніше під час сесій міської ради лунала цифра в 3 млн грн, які надійшли від підприємств та підприємців міста. Під час засідання ради директорів міський голова та керівник штабу відзвітувалися про свою роботу, а члени ради порахували за потрібне протоколом доручити виконкому клопотати про нагородження.

Нагадаємо, що раніше під час сесії повідомлялося, що витрати на функціонування містечка складають до 65 тисяч грн на день, щонайменше половину з яких забезпечують благодійні надходження від бізнесу. Під час позачергової сесії 28 квітня цього року обговорювалися терміни роботи медично-сортувального містечка. Тоді керівник штабу припускав, що епідемія може мати кілька хвиль, тому робота містечка може розтягнутися ще на кілька місяців. Втім епідеміологічна ситуація в місті наразі є сталою, тому за попередніми даними медичне містечко згорне свою роботу вже 05 червня 2020 року.


Донині в Нодусі діє Благодійний проект реабілітаційного лікування поранених в зоні АТО військовослужбовців та добровольців
Постковідна
нейропсихологічна реабілітація
УВАГА!
Відвідувачам та пацієнтам!