Будь - яке мистецтво є наслідуванням природи
“Сьогодні немає і не може бути бійця без знань тактичної медицини”, – заслужений лікар України, а нині ‒ випускник кафедри військової підготовки університету Олександр Кулик

“Сьогодні немає і не може бути бійця без знань тактичної медицини”, – заслужений лікар України, а нині ‒ випускник кафедри військової підготовки університету Олександр Кулик

17.05.2021

Олександр Кулик ‒ доволі відома особистість у світі цивільної медицини ‒ лікар-нейрохірург, Заслужений лікар України, доктор медичних наук, директор Науково-практичного центру нейрореабілітації “НОДУС”. А нині ‒ випускник кафедри військової підготовки Національного університету оборони України. Також він той, хто у 2014 році заснував Проєкт допомоги важкопораненим бійцям АТО, який функціонує й зараз.

‒ Незважаючи на те, що я лікар цивільної медицини, вже сьомий рік наша клініка інтегрується у воєнні реалії, взаємодіючи зі Збройними Силами України. Від початку війни на сході нашої держави ми безкоштовно сприяємо відновленню найтяжчих поранених. Дуже багато відомих бійців, Героїв України, пройшли саме через нашу клініку, ‒ каже пан Олександр.



Згадує кінець літа‒осінь 2014 року, коли ворог почав активно просуватися українськими землями, а наша армія зазнавала великих втрат. Травми та поранення, які тоді отримували воїни, були просто жахливими.

‒ Ми брали найтяжчих пацієнтів до себе на лікування. І я пам’ятаю випадок, коли це був прикордонник, який вивів свій взвод з-під артилерійського обстрілу, але не встиг вийти сам і на нього впала бетонна плита. Паралізувало фактично половину тіла. І тоді ми поставили його на ноги, при цьому визначивши собі стратегічну ціль ‒ показати решті бійців, що вони не будуть залишені у разі отримання поранень чи травм. Щоб бійці не боялися воювати, знали, що в Україні є медики, є медицина. Навіть якщо стаються такі складні травми, – все одно є порятунок та надія на відновлення,  ‒ розповідає лікар.



Також пан Олександр зазначає, що порівняно з 2014 роком рівень тактичної медицини значно зріс. Медицина стала не тільки масштабнішою, а й набагато організованішою та структурованішою. Нині військовослужбовці на полі бою знають, як правильно накласти турнікет, як надати собі допомогу. Медична персональна аптечка більше не є міфом, є практично у кожного бійця, а її комплектація ‒ дійсно корисна.

‒ Я неодноразово чув від поранених бійців, а через наш проєкт пройшло близько 300 найтяжчих пацієнтів з травмами голови та спинного мозку, що вони не боялися йти в бій, адже знали наскільки ефективно діють їхні медики. Вдалося значно скоротити втрати у підрозділах, а це напряму впливає на бойовий дух бійців, ‒ з гордістю розповідає Олександр Васильович.


Майбутній офіцер стверджує, що вся бойова медицина тримається на трьох китах ‒ вчасній евакуації пораненого з поля бою, підтримання його життєдіяльності та безпосереднього надання медичної допомоги. Водночас іншим важливим аспектом є налагодження взаємодії між медиком та підрозділами під час евакуації. Бо сам медик може бути малоефективним, якщо, приміром, бійці не вжили елементарних заходів після отримання поранень, або коли під час мінно-вибухового поранення поряд немає саперів.

До Національного університету оборони України Олександр Кулик прийшов здобувати нові знання та структурувати вже набуті, аби в подальшому навчати інструкторів з тактичної медицини вправно та ефективно діяти в умовах реальних бойових дій.


‒ Навчання на кафедрі військової підготовки дало змогу зрозуміти, як військовий механізм працює зсередини. Як готується наступ, як ведеться бій і коли настає час для медика. Більше того, керівництво кафедри створило умови навчання, максимально наближені до бойових, і ті знання та навички, якими я володів, перетворилися на комплексне бачення реальної ситуації. Особливо корисним був навчальний збір, під час якого ми детально відпрацювали кожен елемент бою. Тому передаючи знання інструкторам, які будуть працювати на передовій, мені вже буде простіше їх орієнтувати на конкретику, ‒ із запалом говорить Олександр про навчання на кафедрі.

Отримавши військову освіту, Олександр Кулик планує реалізувати свій задум із посилення тактичної медицини у 114-ій бригаді територіальної оборони. Крім того, працюватиме над вдосконаленням персональних медичних вмінь окремого бійця, адже, за його словами, цій темі приділяється недостатньо уваги.


‒ Сьогодні немає і не може бути бійця без знань тактичної медицини. Адже один некваліфікований з тактичної медицини військовослужбовець може стати причиною загибелі багатьох інших… А якщо воїн самостійно зможе надавати собі медичну допомогу, не відволікаючи при цьому своїх побратимів від знищення ворога, то це буде ще одним кроком до перемоги! ‒ стверджує Олександр Кулик.⁠


Джерело: https://nuou.org.ua/u/news/%E2%80%9Csogodn-nema-ne-mozhe-buti-bjczya-bez-znan-taktichno-mediczini%E2%80%9D,-


Донині в Нодусі діє Благодійний проект реабілітаційного лікування поранених в зоні АТО військовослужбовців та добровольців
Постковідна
нейропсихологічна реабілітація
УВАГА!
Відвідувачам та пацієнтам!